Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śląskie makówki"
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 57
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 49
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 75
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 57
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 49
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 75
Składniki
Zmiel bardzo drobno mak (najlepiej młynkiem ręcznym, a nie elektrycznym).
Do garnka wlej odrobinę wody i zagotuj. Następnie dodaj mleko. Do gotującego się mleka wsyp partiami cukier. Nie musisz dawać całych sześciu łyżek, mleko powinno być jednak dość słodkie.
Dodaj mak, masło oraz rodzynki i gotuj około 60 minut, bardzo często mieszając (żeby mak nie przywarł do dna garnka). W trakcie gotowania dolewaj mleko, a około 10 minut przed końcem wrzuć posiekane migdały. Wymieszaj i ostudź.
Na dno przezroczystego dekoracyjnego naczynia wylej warstwę słodkiego maku, następnie ułóż warstwami pokrojone w plastry bułki, znów mak i płatki migdałów. I tak na przemian.
Ostatnią, górną warstwą ma być mak, udekorowany całymi migdałami. Schłodź przed podaniem.Źródło: Tele Tydzień