Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śląskie makówki"
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 183
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 2581
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 82
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 206
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 76
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 183
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 2581
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 82
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 206
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 76
Składniki
W szerokim naczyniu cukier wymieszaj z mlekiem i zagotuj, uważając, by nie wykipiało. Dodaj zmielony mak i jeszcze raz zagotuj. Bułeczki pokrój na plastry o grubości ok. 1 centymetra, a orzechy laskowe drobno posiekaj.
W dużej szklanej misie układaj warstwami kawałki pokrojonej bułki z orzechami i rodzynkami. Każdą warstwę przelej schłodzonym mlekiem z makiem. Całość powinna mieć dość zwartą konsystencję – nie może pływać.
Pełną misę wstawiamy do lodówki aż do następnego dnia. Jeśli makówki będą zbyt suche, możesz delikatnie zmoczyć je letnim mlekiem.
Przed podaniem na stół deser udeko ruj rodzynkami i orzechami. Podawaj, nakładając na talerz za pomocą dużej łyżki stołowej.
<strong>Przepis poleca Anna Dereszowska</strong>Źródło: Na żywo