Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Śledzie po sułtańsku"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 110
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 40
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 110
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 40
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Składniki
45 min • Porcja 220 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 6 porcji
Śledzie zalewam zimną wodą i zostawiam na 2 godziny. Odcedzam, skrapiam sokiem z cytryny i wstawiam na 2-3 godziny do lodówki. Rodzynki zalewam wrzątkiem, moczę ok. 15 min, następnie odcedzam. Cebulę obieram i kroję w piórka.
Na oleju szklę cebulę. Dodaję przecier pomidorowy, koncentrat i rodzynki. Duszę na średnim ogniu ok. 5 min. Doprawiam solą, cukrem i tabasco.
Pokrojone śledzie układam w naczyniu warstwami na przemian z sosem. Wstawiam do lodówki co najmniej na 24 godziny.Źródło: Kobieta i życie