Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ślimaczki z bakaliami"
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 185
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 185
Składniki
Na stolnicę lub blat wsyp mąkę jaglaną, owsianą, pszenną oraz suche drożdże. Dodaj cukier, mleko, jajka oraz przestudzony tłuszcz. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 25 cm. Posmaruj roztopionym tłuszczem, rozłóż rodzynki oraz żurawinę. Zwiń wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokrój na 10-12 roladek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 min. Wierzchy ślimaczków posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz 20-25 min w temp. 180°C.
Rada: Mąkę jaglaną można przygotować samodzielnie. Kaszę kilkakrotnie wypłucz w ciepłej wodzie. Włóż do sita, sparz wrzątkiem, odcedź. Rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Susz 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C (od czasu do czasu mieszając). Gdy wystygnie, zmiel w młynku do kawy. Przesiej przez sito.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 230 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie