Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ślimaczki z konfiturą"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 627
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 189
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1138
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 627
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 189
Składniki
60 min • Porcja 290 kcal • Koszt sztuki 40 gr • Przepis na 30 sztuk
Ciasto: suche mieszam w misce. W rondelku podgrzewam mleko z masłem i miodem. Lekko studzę i wlewam do suchych składników, wbijam jajko. Mieszam, zagniatam ciasto. Przykryte odstawiam na godz. Przygotowuję budyń, studzę go.
Ciasto zagniatam i rozwałkowuję na prostokąt (30 x 60 cm). Cienko smaruję go budyniem (zużyłam 1/3), zostawiając ok. 2 cm przy dłuższym brzegu. Na budyń nakładam konfiturę.
Zwijam ciasto w rulon. Kroję go w plastry szer. ok. 2 cm, układam na blaszce z pergaminem, przykrywam i odstawiam na 10 min. Piekę ślimaczki w temp. 180oC ok. 15 min. Mieszam lukru (wody daję tyle, by był gęsty). Polewam ciepłe ślimaczki.
Joanna Machynia z GorlicŹródło: Kobieta i życie