Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ślimaczki z serem"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 206
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 151
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 206
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 151
Składniki
Jajko rozkłócić z 2 łyżkami mleka, 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Z drożdży, łyżki cukru i pozostałego mleka zrobić rozczyn. Masę jajeczną i rozczyn wlać do mąki, dodać masło i sól. Zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Twaróg utrzeć na jednolitą masę z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym, łyżką masła. Dołożyć sparzone i odsączone rodzynki.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować na nim szpatułką masę serową, zwinąć w rulon, pokroić w grube plastry. Tak powstałe ślimaczki rozłożyć na papierze do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec w temperaturze 190°C przez około pół godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo polukrować.
Ślimaczki są też pyszne z nadzieniem budyniowym. Ich słodycz podkreśli lukier zrobiony z soku cytryny i pudru.
<strong>: ok. 65 minut</strong>Źródło: Twoje Imperium