Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śliwkowe crumble"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2121
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 968
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 208
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20980
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2121
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 968
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 208
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20980
Składniki
Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój w dużą kostkę. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Owoce posyp mąką ziemniaczaną, wymieszaj. Jeśli lubisz bardziej słodkie desery możesz dodać 1-2 łyżeczki cukru.
Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, płatki owsiane, cynamon, mielone migdały lub orzechy i wymieszaj łyżką. Dodaj około 10 dag drobno posiekanego masła lub margaryny. Wszystkie kruszonki połącz ze sobą, rozcierając je palcami.
Formę do tarty lub żaroodporne naczynie posmaruj masłem lub margaryną (1 łyżka). Wyłóż owoce i posyp je równomiernie kruszonką. Na wierzchu ułóż wiórki pozostałego masła lub margaryny.
Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie żaroodporne i piecz 30-40 minut, aż do zezłocenia kruszonki. Naczynie z ciastem wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, by lekko przestygło. Podawaj z dodatkiem bitej śmietany albo gałką ulubionych lodów.
<strong>: 70 minut Porcja: 270 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie