Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
naprawdę kruchy cieniutki placek, 70% owoców i odrobina kruszonki
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3158
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 267
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3158
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 267
Składniki
Jaja ucieram z cukrem (mikserem). Dodaję masło i dalej ucieram - na najwyższych obrotach. Zmniejszam obroty do minimum i powoli dodaję mąkę. Gdy mieszadła ciężko pracują, wyłączam mikser. Zagniatam ciasto dłońmi. Oddzielam ok. 1/4 części i wkładam do zamrażarki (po zamrożeniu zużyję na kruszonkę). Blaszkę do pieczenia smaruję masłem i oprószam mąką. Resztę formując cieniutkie (dosłownie 3-5 mm) placki układam jeden obok drugiego na blaszce. Robię dziurki widelcem, by ciasto odparowało i było naprawdę kruche. Taki cieniutki spód bez proszku do pieczenia wychodzi jak herbatnik. Piekę 10 min w 160 stopniach (od momentu nagrzania piekarnika).
Śliwki myję, rozcinam wzdłuż, usuwam pestki. Wysypuję mniej więcej równomiernie po zapieczonym cieście. Z zamrażarki wyjmuję odłożony kawałek ciasta i trę go wprost na śliwki na tarce o grubych oczkach. Posypuje odrobiną cukru, by karmelizując się podczas pieczenia nadał kruszonce rumieńców. Piekę 20 minut w tej samej temperaturze. Jeśli kruszonka jest blada, podnoszę blachę na górną półkę i w opcji górnego grilla dopiekam 3-5 minut. I już! Przy dobrej organizacji można zrobić placek podczas gotowania obiadu :)