Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodki czekoladowiec ze śliwkami"
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 128
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1296
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 128
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1296
Składniki
100 min • Porcja 310 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na ok. 14 porcji
Ciasto: łączę mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól. Następnie dodaję miękką margarynę, śmietanę i żółtka. Zagniatam ciasto. Dzielę je na 2 części (jedną trochę większą), owijam folią, mrożę ok. 40 min.
Masa: mieszam ok. 200 ml mleka z cukrem, budyniami i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowuję i łączę z rozczynem budyniowym. Zagotowuję i studzę.
Na dno blachy wyłożonej pergaminem ścieram na tarce większą część ciasta. Lekko je dociskam. Wylewam na to budyń i układam cząstki śliwek. Na nie ścieram drugą część ciasta. Piekę w temp. 175oC 50-55 min.Źródło: Kobieta i życie