Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od stuleci, znane na całym świecie, coraz częściej określane jest mianem zboża XXI wieku. Amarantus zdecydowanie przewyższa większość zbóż pod względem ilości zalet i właściwości prozdrowotnych. Jest on źródłem pełnowartościowego białka, zawiera też błonnik, a przy tym jest lekkostrawny. Dodatkowo jest on bogaty w wapń i żelazo. Ponadto amarantus nie zawiera glutenu, więc jest interesującą alternatywą dla osób cierpiących na celiakię. W tym przepisie użyłam ekspandowanego amarantusa i połączyłam go z kajmakiem, dzięki czemu uzyskałam przypominający smakiem popularne szyszki.
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 25
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 23
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 25
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 23
Składniki
Amarantus mieszamy z kajmakiem, łyżką. Do formowania polecam założyć rękawiczki nitrylowe dopuszczone do kontaktu z żywnością. Lekko smarujemy je bezwonnym olejem.
Z masy formujemy niewielkie kulki. Układamy je na tacy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby zastygły.