Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Słodkie pianki z galaretką"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Składniki
Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 300 ml gorącej wody. Rozlewam do osiemnastu silikonowych foremek na muffinki. Odstawiam, by zastygła. Gotuję 110 ml mleka, zdejmuję z ognia, rozpuszczam w nim 3 łyżeczki żelatyny.
250 ml śmietany ubijam z cukrem. Dodaję ostudzone mleko oraz połowę startej na tarce o dużych oczkach mlecznej czekolady.
Masę rozlewam na zastudzonych galaretkach. Wkładam do lodówki i chłodzę.
Pozostałą żelatynę moczę w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie rozpuszczam na parze. Pozostałe mleko podgrzewam, dodaję resztę czekolady. Gdy się rozpuści, zdejmuję z ognia i wlewam żelatynę. Żółtka ucieram z 2 łyżkami cukru pudru. Wlewam mleko, mieszając trzepaczką.
Resztę śmietany ubijam z pozostałym cukrem pudrem, dodaję do masy. Mieszam i nakładam po porcji na zastudzone białe pianki. Chłodzę kilka godzin. Przekładam na talerzyki i ew. dekoruję bakaliami.
<strong>Magdalena Skrzypek z Głogowa</strong>Źródło: Tina