Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodkie semifreddo"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8938
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 143
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2934
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8938
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 143
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 37
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2934
Składniki
Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. W rondelku zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier. Wsyp orzechy. Masę wylej na pergamin, wystudź, następnie pokrusz.
Żółtka ubij na puch z ziarenkami wanilii, zaś białka ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietankę połącz z mascarpone, a następnie delikatnie wmieszaj najpierw żółtka, potem białka i orzechy. Przełóż do keksówki wyłożonej folią.
Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie cienkim strumieniem wylewaj ją na masę, rozprowadzając po powierzchni patyczkiem. Włóż deser na minimum 5 godzin do lodówki – pozostanie lekko miękki.
Przed podaniem udekoruj wierzch czekoladą, orzechami i malinami.
Czas przygotowania: 50 min . Ilość kalorii na 1 porcję: 300. Stopień trudności: średni.Źródło: Telemax