Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodkie serce z marcepanem"
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 258
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 715
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16867
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 137
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 258
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 715
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16867
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 137
Składniki
Białka ubij z cukrem na pianę. Dodaj żółtka i ponownie ubij. Potem wsyp mąkę i wlej ciasto do formy na serce.
Piecz w temperaturze 160o przez 45 minut. Poczekaj, aż ciasto wystygnie w formie i wyjmij je.
Zrób polewę. Wodę z cukrem gotuj 5 minut. Odstaw, dodaj rum, poncz i sok z cytryny. Podziel na pół. Jedną część zafarbuj na czerwono, drugą na żółto.
Ciasto przekrój poziomo na cztery płaty. Dolny posmaruj jedną czwartą dżemu i włóż z powrotem do formy. Połóż na nim drugi płat. Połowę polej czerwoną, a drugą połowę żółtą masą.
Włóż do formy trzeci blat i polej masą w odwrotnej kolejności. Ostatnią część posmaruj kolejną jedną czwartą dżemu i połóż na torcie dżemem w dół. Obciąż deską i wstaw do lodówki na noc. Po wyjęciu tort posmaruj resztą dżemu, a boki posyp płatkami migdałowymi.
Masę marcepanową rozwałkuj na cienki płat. Za pomocą formy wykrój kształt serca i połóż go na tort.
Resztę masy zafarbuj na fioletowo i wymodeluj kwiatki. Ich środki zrób z masy plastycznej. Udekoruj tort kwiatuszkami. Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 6 zł
Kalorie: porcja 270 kcalŹródło: Na żywo