Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodkie szaszłyczki"
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 64
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 84
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 64
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 44
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 59
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 84
Składniki
Czekoladę połam na kawałeczki, wrzuć do garnka. Dodaj 500 ml mleka, kakao oraz sól i 2 łyżki cukru. Podgrzewaj, aż czekolada stopi się i połączy z pozostałymi składnikami.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 2 łyżkami mleka, wlej do masy czekoladowej i zagotuj, mieszając. Polewę przelej do metalowej miseczki i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Ananas obierz, wytnij twardy środek, miąższ pokrój w kosteczkę. Kawałki owocu ponabijaj na długie drewniane patyczki do szaszłyków.
Patelnię grillową posmaruj olejem, mocno rozgrzej. Porcjami wkładaj szaszłyki, smaż je po 3–4 minuty z każdej strony. Potem posyp cukrem i smaż dalej jeszcze minutę, aż cukier skarmelizuje się.
Gotowe szaszłyki przełóż na talerz, polej polewą czekoladową. Przed podaniem udekoruj miętą.Źródło: Tina