Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27478
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 167
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1217
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27478
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 167
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1217
Składniki
Wszystkie ciasta wkładam do wysokiego naczynia i miksuję na jednolite ciasto (uwaga, na początek dodaję tylko 1 szkl. mąki, ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego i jeśli jest za rzadkie, dodaję jeszcze ok. 1/2 szk. mąki). Naczynie z ciastem przykrywam folią, wstawiam na 1 godz. do lodówki.
W garnku mocno rozgrzewam olej. Wkładam do niego na chwilę foremkę w kształcie gwiazdki, aby się rozgrzała.
Gorącą zanurzam w cieście do połowy i przekładam do gorącego oleju. Smażę po około 30 sekund każdą gwiazdkę (podczas zanurzenia foremki w cieście trzeba uważać, by nie zanurzyć jej ponad górną krawędź, bo wtedy ciężko będzie zdjąć usmażoną gwiazdkę i łatwo się połamie).
Gwiazdki po usmażeniu układam na ręczniku papierowym, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy gwiazdki lekko przestygną, oprószam je cukrem pudrem.
<strong>Alina Waliczek z Dzimierza</strong>Źródło: Tina