Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 90
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1711
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2706
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 703
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 90
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1711
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2706
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 703
Składniki
Mąkę przesiewam na stol nicę, dodaję żółtka, cukier puder, kwaśną śmietanę, rum oraz zimne, pokrojone w kosteczkę masło.
Dłońmi wyrabiam ciasto do czasu, aż zaczną pojawiać się na nim pęcherzyki powietrza (ok. 10 min). Gotowe schładzam ok. 1 godz.
Ciasto wałkuję tak jak na pierogi. Szklanką wycinam z niego krążki. Brzegi nacinam w pięciu miejscach w równych odstępach, nie docinając do środka. Każdy z powstałych końców kolejno zawijam do środka, formując kwiatuszki. Zawinięte końce dobrze dociskam palcem, by w trakcie smażenia płatki się nie rozwinęły.
Kwiatuszki wrzucam porcjami na rozgrzany olej. Smażę z dwóch stron na złoto. Gotowe osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na środek każdego kwiatka nakładam po odrobinie marmolady. Posypuję cukrem pudrem.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Tina