Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Soczewicowe placuszki"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2121
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 968
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20983
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2121
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 968
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20983
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 45 minut.
Soczewicę moczyć przez noc, odcedzić, osączyć. Cebulę obrać, posiekać. Marchew obrać, pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, pokroić w kosteczkę. Soczewicę zmiksować z jajkiem, marchewką, cebulą i pieczarkami.
Masę wymieszać z tartą bułką. Przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Z przygotowanej masy uformować 8 placuszków. Kłaść je na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiano (około 10 minut) z obu stron.
Buraki obrać, pokroić w słupki. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, skórkę zetrzeć, wycisnąć sok. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić buraki, smażyć 3 minuty, mieszając. Zalać bulionem. Kiedy zawrze, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 5 minut.
Buraczki przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz 2 łyżkami soku z cytryny. Dołożyć skórkę startą z cytryny. Miętę posiekać, wymieszać z jogurtem greckim, doprawić solą i pieprzem. Placuszki serwować z jarzynką z buraków i dipem jogurtowym. Udekorować listkiem mięty.Źródło: Życie na gorąco