Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sojowe pulpety w sezamie"
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 507
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 171
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14604
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 48
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 73
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 507
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 171
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14604
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 48
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 73
Składniki
Soję zalej ok. 1 litrem wody. Odstaw na noc do namoczenia. Na drugi dzień sałaty opłucz, osusz. Liście porwij. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki. Papryki umyj, oczyść z pestek. Strąki pokrój w paseczki. Przełóż do miski. Dodaj rozdrobnione liście sałat oraz połowę listków bazylii. Cytrynę sparz, wyciśnij z niej sok.
Utrzyj go z solą i pieprzem. Dolej 6–8 łyżek oliwy. Ubij trzepaczką na gęsty sos (ew. możesz przyprawić go odrobiną miodu). Resztę bazylii posiekaj, połowę wymieszaj z jogurtem. Przypraw go solą i pieprzem.
Soję osącz, wodę z moczenia ziaren zachowaj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Soję przełóż do malaksera. Dodaj czosnek, cebulę i resztę bazylii. Miksuj porcjami, dolewając ok. 1 i 1/3 szkl. wody z moczenia soi. Do masy sojowej dodaj jajko, mąkę, tartą bułkę i posiekane dymki.
Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Uformuj owalne pulpeciki. Obtocz je w sezamie. Usmaż na pozostałej oliwie. Gotowe polej sosem jogurtowym. Sałatkę skrop winegretem. Podawaj ją jako dodatek do sojowych pulpecików.Źródło: Naj