Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strucla bakaliowa"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 893
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 170
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 612
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 893
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 170
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 612
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Przepis przysłała Joanna Machynia z Gorlic
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Mleko i masło podgrzewaj, aż masło się stopi. Lekko ostudź. Wlej do miski z resztą składników, dodaj żół tko. Wyrób na gładkie, elasty czne ciasto (w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką). Odstaw na ok. 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto lekko zagnieć, rozwałkuj na kwadrat o boku 28 cm. Rozsyp równą warstwę bakalii (trochę owoców kandyzowanych możesz odłożyć do dekoracji). Ciasno zwiń. Struclę ułóż w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Piecz ok. 30 minut w temp. 170°C. Ostudź.
Lukier: cukier puder dokładnie utrzyj z sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami gorącej wody (lukier powinien być gęsty). Obficie polukruj struclę, posyp pokrojonymi owocami kandyzowanymi lub innymi bakaliami.
<strong>Czas przygotowania 55 min, ilość porcji 6, cena za porcję 1,60 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie