Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Strucla z jabłkami i bakaliami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9119
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 212
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 482
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9119
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 212
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 482
Składniki
Ciasto: Przygotowujemy według rady <a href="http://przepisy.swiatkobiety.pl/ciasta-desery/news-pulchne-ciasto-drozdzowe,nId,1916167" target="_blank">Hanny Szymkiewicz.</a>
Nadzienie: Jabłka mieszamy z miodem, skórką startą z wyszorowanej, sparzonej, osuszonej pomarańczy i posiekanymi grubo orzechami laskowymi.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Smarujemy jabłkowym nadzieniem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w dość luźną roladę. Układamy w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do spodu).
Ciasto delikatnie spłaszczamy i kroimy wzdłuż na trzy pasy. Zaplatamy w warkocz i ściskamy dokładnie obydwa końce. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200oC. Wkładamy ciasto, pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka).
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji 0,90 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 347 kcal Białko 5,7 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 55 gŹródło: Rewia