Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Strucla z orzechami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 26
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 26
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 79
Składniki
Mleko lekko podgrzać, przelać do miski, dodać rozkruszone drożdże, po łyżce mąki i cukru, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Do pracującego rozczynu dodać pozostały cukier, jajka, przesianą mąkę, szczyptę soli, pół łyżeczki cynamonu i roztopione masło. Wyrabiać ręcznie lub mikserem do czasu, kiedy cały tłuszcz się wchłonie.
Ciasto zwinąć w kulę, przykryć, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt.
Orzechy i figi drobno posiekać, rozłożyć na rozwałkowanym cieście. Uformować struclę, zwijając ciasto jak roladę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C na ok. 45 min.
Pod koniec pieczenia struclę skropić lekko podgrzanym sokiem. Po upieczeniu potrzymać w piekarniku do wystygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.
ok. 150 minutŹródło: Twoje Imperium