Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pączki smażone na święto chanuki
Idealna przekąska na gorące dni. Szybko, zdrowo i pysznie. Najlepsze dla dzie...
Odsłon: 461
Przepyszny rosołek jak u mamy
Odsłon: 132
Zdrowa zupka na każdą okazję.
Odsłon: 145
Idealna przekąska na gorące dni. Szybko, zdrowo i pysznie. Najlepsze dla dzie...
Odsłon: 461
Przepyszny rosołek jak u mamy
Odsłon: 132
Zdrowa zupka na każdą okazję.
Odsłon: 145
Składniki
Do rozkruszonych drożdży dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłego ale nie gorącego mleka. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, a masło roztopić w ciepłym mleku. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki z cukrem i solą. Zagniatamy ciasto dolewając masło z mlekiem. Ciasto wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć szmatką i zostawić na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm posypując blat mąką. Okrągłą foremką wycinamy koła. Przykrywamy ścierką smażymy na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Faszerujemy pączki dżemem truskawkowym i posypujemy cukrem pudrem.