Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Suflet cytrynowy z nutką wanilii"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 258
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 239
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 258
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 239
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Składniki
Cytrynę umyj, sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok, usuń pestki. Do garnka wlej mleko i śmietanę, podgrzewaj, zdejmij, zanim zacznie wrzeć, wystudź.
Żółtka zmiksuj z połową cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodaj obydwie mąki, wymieszaj. Stopniowo dolewaj mleko i śmietanę. Podgrzewaj, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Białka ubij. Dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny, wymieszaj. Do masy z żółtek, mąki i mleka ze śmietaną dodawaj pianę z białek, lekko ubijaj trzepaczką lub wymieszaj łyżką.
Masę wyłóż do foremek posmarowanych masłem i posypanych cukrem pudrem.
Piecz 15 minut w temp. 180°C. Udekoruj z jagodami.
CZAS: około 50 minutŹródło: Dobry Tydzień