Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Suflety czekoladowe"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 18
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 87
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 101
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 18
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 87
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 101
Składniki
Czekoladę rozpuść w niskiej temperaturze razem z masłem. (maksymalnie 40°C, np. w gorącej kąpieli wodnej), po czym lekko ją wystudź.
Żółtka oraz dwa całe jajka ubij wraz z cukrem w misce zanurzonej w innej misce z gotującą się wodą (masa z gęstniejących jajek musi stać się biała, ale pozostać nadal płynna.
Powinna mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż na naleśniki). Jeśli obawiasz się, że masa się zetnie, rondelek zdejmij z ognia, ale nadal ubijaj masę. Gotową masę lekko przestudź.
Mąkę przesiej do miski z ubitymi jajkami. Dodaj rozpuszczoną czekoladę. Masę dokładnie wymieszaj. Powinna być gęsta i kleista. Odstaw na godzinę.
Natłuść 4 miseczki do sufletów masłem i obsyp mąką. Napełnij je czekoladową masą (staraj się napełnić foremki, nie brudząc ich brzegów i nie osypując powłoki z mąki na ściankach – w przeciwnym razie ciasto się może do nich przykleić i trudno będzie je wyjąć).
Piecz suflety w temperaturze 180°C przez ok. 8-10 minut. Następnie lekko ostudź i wyjmij z foremek (ale w nich także możesz podać deser). Udekoruj suflety bitą śmietaną.Źródło: Świat kobiety