Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Surówka z kapusty ze śmietaną"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6952
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 157
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 338
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6952
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 157
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 338
Składniki
Czerwoną kapustę oczyść z wierzchnich liści, przekrój na ćwiartki. Usuń głąb, kapustę drobno poszatkuj. Fenkuł oczyść, opłucz, pokrój cienko w piórka.
Obraną czerwoną cebulę drobno posiekaj. Jabłka umyj, pozostaw ze skórką. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w dużą kostkę.
Oczyść łodygi selera naciowego, usuń ewentualne włókna, pokrój w plasterki. Obraną i op łukaną marchewkę pokrój nożem szczelinowym w cienkie paski lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Warzywa i owoce połącz.
Skrop surówkę sokiem z cytryny oraz 2-3 łyżkami oleju, posyp solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut. W tym czasie wymieszaj śmietanę z łyżką musztardy. Dopraw sos solą, pieprzem, ząbkiem czosnku, posiekaną natką i cukrem. Podawaj do schłodzonej surówki kapuścianej.
Czerwoną kapustę można również kisić. Oczyść główkę z wierzchnich liści, cienko poszatkuj. Układaj w kamiennym garnku, przesypując solą i cukrem (po 1 łyżce na 1 kg kapusty).Źródło: Świat kobiety