Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Surówka z marchewki"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 225
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 225
Składniki
Marchewki obierz, opłucz, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Startą marchewkę skrop sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj i odstaw na mniej więcej godzinę.
W tym czasie tosty posmaruj masłem. Kromkami chleba wyłóż żaroodporne foremki. Pieczywo przykryj pergaminem i obciąż suchymi ziarenkami ryżu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz 10 minut. Usuń pergamin oraz ryż. Piecz dalej jeszcze kilka minut, aż tosty ładnie się zrumienią. Miseczki z pieczywa wystudź w żaroodpornych foremkach, aby zachowały swój kształt.
Rodzynki sparz. Orzechy zrumień na suchej patelni (uważaj, by ich nie przypalić, bo będą gorzkie, ostudź i grubo posiekaj.
Marchewkę wymieszaj z rodzynkami, orzechami i miodem. Przypraw do smaku solą i białym pieprzem. Podawaj w przygotowanych miseczkach z tostów.Źródło: Naj