Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Świąteczna pieczeń"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Składniki
Mięso mielone (najlepsze będzie wołowe z dodatkiem wieprzowego) przełóż do miski. Marchewkę obierz, opłucz i osusz. Zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach.
Cebule obierz, pokrój w kosteczkę. Dodaj do masy mięsnej razem ze startą marchewką. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonki i drobno posiekaj. Również dodaj do masy z mielonego.
Kajzerki (mogą być czerstwe) umieść w osobnym naczyniu, zalej kilkoma łyżkami śmietany. Odstaw do namoczenia. Lekko odciśnij, a potem rozdrobnij palcami lub widelcem. Dodaj do masy. Wbij jajka.
Z przygotowanych składników wyrób gładką masę na pieczeń. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem, 1-2 łyżkami keczupu, szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej oraz mieloną wędzoną papryką.
Masę przełóż do wyłożonej pergaminem formy. Piecz 70-80 minut w temp. 180 st.
czas ok. 90 min; porcja – 350 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety