Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Świąteczna pieczeń ze szpinakiem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 729
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 146
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 729
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 146
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Do miski przekładamy mielone mięso, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, posiekaną w drobną kostkę cebulę. Wbijamy jajko, dodajemy odsączone z zalewy, pokrojone w plasterki oliwki, doprawiamy mieloną słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem, mieszamy wszystko kilka minut, żeby powstała gładka masa.
Szpinak sparzamy i osączamy. Trzy jajka gotujemy na twardo.
Z mięsnej masy formujemy prostokąt. Na środku układamy szpinak i jajka. Zwijamy całość, aby szpinak i jajka znalazły się wewnątrz pieczeni, którą przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy 60 minut w 180oC.
Pieczeń można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czas przygotowania 80 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł
<strong> Agnieszka Rybak, Pruszcz Gdański</strong>Źródło: Rewia