Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczne kokosanki"
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1495
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1495
Składniki
Białka umieść w metalowej misce lub niewielkim garnku. Następnie naczynie z białkami ustaw większym garnku z gotującą się wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości mniejszego naczynia.
Do białek wsyp cukier kryształ. Ubijaj całość w gorącej kąpieli wodnej, aż powstanie gęsta i sztywna piana.
Naczynie z ubitą słodką pianą wyjmij z garnka z wodą. Dalej energicznie ubijając, dosypuj stopniowo do piany wiórki kokosowe. Na koniec dodaj bułkę tartą, aby zagęścić masę na kokosanki.
Do gęstej masy kokosowej wlej kilka kropli olejku kokosowego. Możesz także użyć innego olejku, na przykład śmietankowego lub waniliowego (wg uznania). Na koniec całość raz jeszcze wymieszaj.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Masę kokosową przełóż do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka z odciętym rogiem. Wyciskaj na blachę małe kleksy (zachowaj odstępy, bo ciasta urosną). Piecz około 40 minut w temp. 140 st.Źródło: Świat kobiety