Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczne pierogi z makiem i sosem z pomarańczy"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 56
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 88
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 115
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 26
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 529
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 56
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 88
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 115
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 26
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 529
Składniki
90 min • Porcja 330 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 4-5 porcji
Farsz: mak płuczę, zalewam wrzącym mlekiem, gotuję, mieszając, ok. 10 minut na wolnym ogniu. Odcedzam, studzę i mielę 3 razy. Rozpuszczam masło, dodaję zmielony mak, cukier, skórkę pomarańczową i orzechy, chwilę podsmażam, studzę, mieszam z jajkiem i miodem.
Zagniatam ciasto z podanych składników, rozwałkowuję je i szklanką wycinam kółka. Nakładam na nie po łyżeczce farszu, zlepiam brzegi. Gotuję pierogi ok. 2 minut od chwili, gdy wypłyną.
Cukier lekko karmelizuję, wlewam sok i gotuję, aż sos zgęstnieje. Dodaję skórkę pokrojoną w paseczki, gotuję minutę.Źródło: Kobieta i życie