Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na syrop z orzechów laskowych. Syrop jest świetnym dodatkiem do wypieków, kremów, deserów i kawy.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1751
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1751
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Składniki
Orzechy wsadzamy do woreczka i za pomocą tłuczka rozdrabniamy na małe kawałki, lub siekamy nożem. Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy rozdrobnione orzechy i na małym grzaniu kuchenki gotujemy około 50-60 minut od czasu, do czasu mieszając. Po tym czasie trochę wody odparuje i syrop zgęstnieje. Odcedzamy przez sito, aby oddzielić syrop od orzechów. Przelewamy jeszcze ciepły syrop do buteleczek lub słoiczków.
Uwagi: Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Orzechów nie wyrzucamy. Można je wykorzystać do ciast i deserów, lub po prostu zjeść.