Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szafranowa baba"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3224
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 326
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3224
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 326
Składniki
Drożdże wkrusz do miseczki, zasyp łyżką cukru. Dodaj 25 dag mąki i szczyptę soli. Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
W tym czasie czekoladę posiekaj na kawałki. Szafran (wystarczy mała szczypta) zalej spirytusem, odstaw na godzinę. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem.
Gdy zaczyn drożdżowy dwukrotnie zwiększy swoją objętość, dodaj utarte z cukrem żółtka, wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem 10-15 minut. Dodaj resztę przesianej mąki, stopione i przestudzone masło, posiekaną czekoladę oraz odcedzony spirytus szafranowy.
Schłodzone białka ubij mikserem ustawionym na najwyższe obroty na sztywną pianę, połącz z przygotowaną masą. Odstaw ciasto na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dwie duże formy do baby posmaruj tłuszczem (masłem, margaryną lub olejem), napełnij przygotowanym ciastem. Raz jeszcze odstaw w ciepłe miejsce (na około pół godziny).
Piecz świąteczne baby 10 minut w temp. 200 st., a potem 50 minut w temp. 180 st. Po wystudzeniu ozdób polewą czekoladową.Źródło: Świat kobiety