Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szaszłyki z batatów i bakłażana"
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 769
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 769
Składniki
Patyczki do szaszłyków mocz pół godziny. Bakłażana umyj, pokrój w plastry o grubości 1 cm, obficie przypraw solą i pieprzem, odstaw na 30 minut, aż puści sok. Odsącz je z nadmiaru wody, delikatnie, by się nie rozpadł, usmaż na patelni grillowej z odrobiną tłuszczu.
Bataty obierz, wypłucz, włóż do garnka z osoloną wodą. Przykryj, gotuj 20 minut, odlej wodę, odstaw do ostygnięcia. Pokrój w plastry o grubości 1 centymetra.
Przygotuj marynatę. Zanurzaj warzywa w marynacie, nabijaj na patyczki, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut. Podawaj do mięsnych szaszłyków.
CZAS: około godzinyŹródło: Dobry Tydzień