Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szaszłyki z tofu i warzywami"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4782
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 40
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mą...
Odsłon: 31860
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4782
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 40
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mą...
Odsłon: 31860
Składniki
Cukinię myjemy, kroimy na grube plastry. Paprykę żółtą i czerwoną myjemy. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na nieduże prostokątne kawałki. Cebule obieramy delikatnie z poszczególnych warstw. Zewnętrzne suche i cienkie wyrzucamy, a mięsiste wewnętrzne kroimy na kawałki. Tofu kroimy w kostkę.
Na patyczki nadziewamy cebulę, cukinię, tofu, żółtą paprykę na zmianę z czerwoną. I tak do końca patyczka. Szaszłyki posypujemy solą i pieprzem do smaku.
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę. Układamy szaszłyki. Często je obracamy. Grillujemy tak długo, aż zmiękną. Jednocześnie pilnujemy, by się nie przypaliły. Szaszłyki osuszamy na papierowym ręczniku i układamy na talerzu.
Czas przygotowania 35 minut. Cena sztuki ok. 2,65 zł.
Wartość odżywcza sztuki 101 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 5 g/Węglowodany 8,8 gŹródło: Rewia