Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szczaw zapiekany z jajkiem"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20652
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5187
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20652
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5187
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Czas przygotowania 25 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł.
Szczaw przebieramy, odcinamy łodyżki, płuczemy i siekamy w cienkie paski.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szczaw, podsmażamy ok. 3 minut. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową, mieszamy. Przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do twarożku dodajemy sok z cytryny, śmietanę i szczaw, mieszamy.
Do 4 żaroodpornych miseczek przekładamy twarożek ze szczawiem. Na środku robimy wgłębienie, do którego wybijamy jajko. Miseczki wstawiamy do blachy wypełnionej wodą i pieczemy 10–15 minut w 180oC – białko powinno być dobrze ścięte, a żółtko półpłynne, podobnie jak w jajach sadzonych.
Danie podajemy w miseczkach, jeszcze ciepłe, np. z grzankami czosnkowymi i sałatką z różnych odmian pomidorów.
Wartość odżywcza porcji 210 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 2 g.Źródło: Rewia