Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szparagi zapiekane w białym sosie"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 191
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 155
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 11
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 191
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 155
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 11
Składniki
Szparagi umyć, obrać cienko, odciąć zdrewniałe końcówki, gotować ustawione na sztorc w osolonym i osłodzonym wrzątku ok. 7 min. Delikatnie wyjąć z wody łyżką cedzakową, wystudzić.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Żółtko rozbełtać, wymieszać ze śmietaną, czosnkiem, doprawić solą i białym pieprzem.
3. Po 6-8 szparagów owijać plastrami szynki, układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polać sosem śmietanowym, posypać utartą mozzarellą.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 15-20 minut. Dekorować siekaną natką pietruszki.
Takie szparagi można zapiec też pod beszamelem (5 dag masła podsmażyć z 5 dag mąki, dolać 400 ml mleka, doprawić solą i muszkatem).
ok. 55 minutŹródło: Twoje Imperium