Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szpinakowe knedle"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3119
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 231
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3119
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 231
Składniki
Szpinak oczyść i umyj. Połowę wrzuć do gotującej się osolonej wody i doprowadź do wrzenia. Przelej zimną wodą, osącz na sitku, odciśnij i posiekaj.
Chleb pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj, żurawinę przekrój na połówki.
Na łyżce masła zeszklij po łowę cebuli. Dolej mleko i podgrzej. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć posiekany szpinak i dokładnie zmiksuj w malakserze.
Chleb wsyp do miski, dodaj zmiksowany szpinak, 4 dag żurawiny, jajka i bułkę tartą. Całość wymieszaj i przykryj masę folią spożywczą. Odstaw na pół godziny.
Uformuj 8 knedli. Zrób w nich zagłębienie, a w nim umieść gorgonzolę. Dokładnie zlep.
Wrzuć kulki do osolonego wrzątku i gotuj około 20 minut.
Resztę cebuli zeszklij na łyżce roztopionego masła. Dodaj pozostały szpinak i duś jeszcze 2 minuty. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
8. W innym garnku rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj listki szał wii oraz 2 dag żurawiny. Całość delikatnie przesmaż.
Gotowe knedle podawaj z duszonym szpinakiem, polane masłem szałwiowo-żurawinowym.Źródło: Telemax