Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szybka sałatka z kiełkami"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 181
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 195
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 181
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 195
Składniki
Kiełki buraka i lucerny opłucz na sicie i osącz. Warzywa umyj. Rzodkiewki i cukinię pokrój w plasterki; te z cukinii dodatkowo podziel na cztery. Bułkę pokrój w kostkę i opiecz na małej ilości oliwy na patelni. połącz, skrop oliwą, dopraw.
Do czego je dodać
Kiełki grochu. Delikatne i lekko słodkawe, doskonale nadają się jako dodatek do surówek, sałatek oraz kanapek.
Kiełki rzeżuchy. Mają charakterystyczny, lekko pikantny smak i wyrazisty zapach; świetne do surówek, kanapek, przystawek – zwłaszcza z jajek.
Kiełki słonecznika. Spore, chrupiące, o łagodnym smaku. Znakomite do sałatek, jako składnik warzywnych roladek oraz rozmaitych dekoracji.
Czy wiesz, że...
¦Kiełki zawierają witaminy z grupy B, witaminę C (1/2 szkl. kiełków lucerny ma jej tyle, ile 6 szkl. soku z pomarańczy), D, E, K, PP oraz żelazo, fosfor, wapń, magnez, potas, cynk, jod, mangan, selen.
¦Obniżają m.in. poziom złego cholesterolu, chronią przed działaniem wolnych rodników, regulują trawienie. Wzmacniają włosy, skórę oraz paznokcie.Źródło: Świat kobiety