Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrusty to słodkie przekąski, bez których nikt nie wyobraża sobie Tłustego Czwartku. Zamiast kupować gotowe, spróbuj wykonać je samemu. Oto przepis na szybkie faworki, które udadzą się każdemu.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę albo do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj łyżkę masła, żółtka, mietanę, cukier waniliowy, alkohol i ocet.
Wyrabiaj ciasto energicznie, spłaszczając je i zagniatając ponownie. Co jakiś czas uderz je wałkiem, aby były widoczne pęcherzyki powietrza z zewnątrz. Konsystencja powinna być gładka. Uformuj kulę i odłóż ciasto na 5 minut, aby odpoczęło.
Teraz posyp blat mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm. W razie potrzeby, podsypuj mąką, aby się nie kleiło.
Pokrój ciasto ostrym nożem w paski. Powinny mieć około 10 centymetrów długości i kilku centymetrów szerokości. Wytnij na środku otwór, aby przewinąć przez niego jeden koniec. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Partiami wkładaj faworki. Smaż szybko, aż się zrobią złociste z obydwóch stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.