Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tartaletki z orzechami w karmelu"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 91
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13806
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 38
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 16
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 68
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 185
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 91
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13806
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 38
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 16
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 68
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 185
Składniki
Masło, cukier puder, żółtko, mąkę wykładamy na stolnicę i siekamy. Następnie zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Orzechy i migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty. Następnie, po odlaniu wody, obieramy je ze skórki. Orzechy grubo siekamy i prażymy na patelni. Migdały drobno kroimy.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 2–3 mm. Wykładamy nim posmarowane masłem foremki do tartaletek. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w 180oC przez 15–20 minut.
Do rondelka wkładamy 3 łyżki masła, podgrzewamy, dodajemy cukier. Kiedy się połączą, wlewamy śmietanę i gotujemy aż powstanie gładka karmelowa masa. Wsypujemy uprażone orzechy, migdały, dokładnie mieszamy.
Czekoladę rozpuszczamy i smarujemy nią wnętrza tartaletek. Następnie do ciastek nakładamy masę karmelową z orzechami i migdałami. Odstawiamy na ok. 40 minut do zastygnięcia.
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 2,30 zł
Wartość odżywcza sztuki 490 kcal. Białko 7 g/Tłuszcz 33 g/Węglowodany 43 gŹródło: Rewia