Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tartaletki z owocami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 32
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 32
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 1,80 zł
Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, masło i krótko wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Obrane jabłka przekrawamy na pół, po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w cienkie plastry. Pastę marcepanową ucieramy z żółtkami i likierem, aby powstała jednolita masa.
Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego 6 kół o średnicy 14 cm. Wykładamy nimi foremki do tartaletek, łącznie z bokami. Widelcem nakłuwamy spody, które smarujemy marcepanową masą z żółtkami i likierem. Dość ścisło układamy jabłka, aby utworzyły kształt rozety. Pieczemy ok. 20 minut w 180oC.
W rondelku podgrzewamy dżem morelowy, którym smarujemy jabłka. Zwiększamy temperaturę do 220oC i pieczemy tartaletki jeszcze przez 3–4 minuty. Podajemy na ciepło lub na zimno.Źródło: Rewia