Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tradycyjne faworki"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 580
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 132
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 137
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 101
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22718
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 580
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 132
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 137
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 101
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22718
Składniki
Mąkę przesiać. Wbić żółtka, wlać śmietanę, dodać szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i wódkę. Wymieszać wszystkie nożem, a następnie zagnieść – tak jak na makaron. Przez kilka minut wybijać je wałkiem, kilkakrotnie je składając (aby wchłonęło dużo pęcherzyków powietrza). Odłożyć na pół godziny do lodówki.
Rozwałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, delikatnie zwilżoną ściereczką. Smażyć na głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Osączyć na ręcznikach papierowych. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
ok. 80 minutŹródło: Twoje Imperium