Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 199
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 169
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 199
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 169
Składniki
Na stolnicę wysyp 2 szklanki przesianej mąki. Pośrodku zrób wgłębienie, wsyp szczyptę soli, wlej ok. szklanki ciepłej wody, lekko rozmieszaj, dodaj 2 łyżki oleju i żółtko. Zagnieć gładkie elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę wody – zależy to od stopnia wilgotności mąki). Uformuj kulę, przykryj bawełnianą ściereczką.
Namo czone grzyby ugotuj, kapustę ugotuj i dokładnie odciśnij. Do kapusty dodaj posiekaną, zeszkloną na maśle cebulę. Wszystkie farszu zmiel lub drobniutko posiekaj.
Partiami wałkuj cienkie ciasto, wykrawaj szklanką kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj kolejno w osolonym wrzątku. Wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj polane cebulką.Źródło: Kobieta i życie