Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
naoglądałam się deserów i wypieków z japońską herbatą matcha i w końcu ją nabyłam :-). pierwsza próba padła na trufelki. herbata nadaje im ciekawy kolor i delikatny, charakterystyczny smak zielonej herbaty. polecam :-)
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
Śmietankę lekko podgrzać. Dodać do niej sproszkowaną herbatę (wcześniej polecam rozpuścić ją w niewielkiej ilości śmietanki żeby szybciej i łatwiej się rozpuściła), dobrze wymieszać, do połączenia, by nie było grudek. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Garnuszek z czekoladą postawić nad parą wodną i dalej w ten sposób roztapiać czekoladę, mieszając tylko od czasu do czasu. Ostudzić i schłodzić w lodówce ok. 2-3 godz. lub całą noc Po schłodzeniu masy formować trufelki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić je w lodówce ok. 1 godz. (kulki powinny być twarde). Czekoladę mlecznej lub gorzkiej roztopić w kąpieli wodnej. Każdą z kulek kolejno nadziewać na wykałaczkę, delikatnie zanurzyć w czekoladzie i polewać ją z każdej strony, odkładać na papier do pieczenia. Po zastygnięciu czekolady oprószyć herbatą. Smacznego :). Przepis podpatrzony na Moich Wypiekach