Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Twarogowy piegusek"
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 35
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21478
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 50
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 35
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21478
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 50
Składniki
Rodzynki, figi, daktyle i morele kandyzowaną skórkę pomarańczową wsyp do większej miseczki. zalej wrzątkiem (ew. dodaj też 50 ml rumu) i pozostaw pod przykryciem na 25 minut. Gdy bakalie napęcznieją, osącz je na sitku i posiekaj.
Mąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj miękkie masło, wsyp także cukier, cukier waniliowy oraz sól. Dołóż pokruszony twaróg, wbij jajka. Dłońmi wyrób gładkie jednolite ciasto. Dodaj bakalie, wymieszaj.
Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw na 10 min, by nieco odpoczęło.
3. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rękoma ponownie je wyrób. Z gotowego ciasta uformuj zgrabną struclę. Ułóż ją na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 70 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. Struclę ostudź, dość obficie oprósz cukrem pudrem. Do czasu podania przecho wuj w suchym miejscu, owiniętą w bawełnianą ściereczkę.
Jeszcze lepszy aromat!
Cukier puder do oprószenia strucli wymieszaj w równych proporcjach z mielonymi przyprawami korzennymi: cynamonem, kardamonem oraz goździkami. Będzie pysznie!Źródło: Tina