Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ucierany placek z porzeczkami i białą czekoladą"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 521
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 521
Składniki
Czekoladę drobno posiekaj. Wymieszaj 20 dag masła z 12 dag cukru, 25 dag mąki i migdałami. Dodaj 10 dag czekolady. rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Przygotowaną kruszonkę włóż do lodówki. Porzeczki oczyść, opłucz, owoce oderwij od gałązek i dobrze osusz.
Pozostałe masło utrzyj z solą, resztą cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka. Resztę mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj kwaśną śmietanę oraz pozostałą czekoladę. Dobrze wymieszaj.
Blachę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj ciasto ucierane. Rozłóż porzeczki. Owoce posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 30 minut. Po upieczeniu dobrze wystudź. Podawaj np. z sosem waniliowym.
ok. 1 godziny, 1 porcja 370 kcal.Źródło: Tina