Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Waniliowy serowiec z kruszonką"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24481
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24481
Składniki
Masło posiekaj z cukrem pudrem, mąką, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Następnie zagnieć kruszonkę. Blachę (11 x 36 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie blachy rozsyp około 2/3 przygotowanej kruszonki. Dłonią dociśnij ją do dna formy. Wylep też brzegi formy do wysokości ok. 2 cm. Pozostałą kruszonkę włóż do lodówki.
Spód z kruszonki wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 175 st. Piecz ok. 15 minut. W tym czasie rabarbar oczyść, opłucz, potnij na kawałeczki. Podlej je sokiem jabłkowym. Dodaj 3 dag cukru i gotuj przez minutę.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z łyżką zimnej wody. Wlej do rabarbaru. Gotuj dalej 1-2 minuty, aż masa zgęstnieje. Jajko rozbij, oddziel żółtka od białka. Twaróg wymieszaj z 3 łyżkami cukru, skórką cytrynową oraz proszkiem budyniowym. Z białka oraz szczypty soli ubij sztywną pianę. Połącz ją z masą serową.
Rabarbar rozłóż na podpieczonym spodzie. Posmaruj masą serową. Posyp pozostałą kruszonką. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz jeszcze 35-40 minut.
ok. 1 godziny i 30 minut, 1 porcja 280 kcalŹródło: Tina