Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Warzywa z klopsikami"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1757
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1757
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Ziemniaki wyszoruj i usuń skórkę. Przekrój na pół lub na ćwiartki. Mar chewkę obierz, umyj, pokrój skośnie na małe kawałki. Groszek cukrowy opłucz. Szparagi umyj, cienko obierz na całej długości i odetnij zdrewniałe końce. Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij na nim cebulę. Do mięsa dodaj jajko, cebulę oraz bułkę tartą, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Z mięsa uformuj małe kuleczki. Obsmaż je na rozgrzanym oleju.
Bulion podgrzej. Na patelni, na której smażyło się mięso podsmaż ziem niaki (przez ok. 5 min). Przełóż je do garnka z bulionem. Gotuj ok. 10 min. Dodaj marchewkę oraz szparagi i gotuj ok. 15 min. Na 5 min przed końcem gotowania dodaj groszek cukrowy. Warzywa przecedź, bulion zachowaj.
W rondlu rozgrzej masło i wsypuj do niego mąkę, mieszając trzepaczką. Smaż 3-4 min. Następnie stopniowo wlej 3 l bulionu, wciąż mieszając. Na koniec wlej śmietankę, podgrzewaj 5 min. Do sosu dodaj ugotowane warzywa i mięsne kuleczki, wymieszaj.
50 minut. Porcja: 550 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie