Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Warzywna przekąska"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 486
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 69
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 486
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 69
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 146
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Od momentu wrzenia wody gotuj je jeszcze 6-8 min. Następnie zalej zimną wodą, obierz ze skorupek i przekrój każde na pół.
Szczypiorek umyj, osusz, kilka gałązek odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Kalafior umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą.
Do garnka wlej wodę, dodaj sól, łyżkę cukru i 4 łyżki mleka. Gdy woda zacznie wrzeć, włóż różyczki kalafiora (dzięki dodatkowi mleka kalafior zachowa kolor i smak). Gotuj 20 minut, odcedź i ostudź.
Do drugiego garnka włóż ziemniaki, zalej wrzątkiem i osól. Gotuj je 20-30 minut na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką. Następnie odlej wodę i zostaw je na durszlaku, by odparowały. Gdy ostygną na tyle, że będziesz mogła je utrzymać w ręku, obierz ze skórki.
Do śmietany dodaj majonez lub jogurt naturalny, sól, pieprz, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
Na każdym talerzu ułóż ziemniaki, różyczki kalafiora, połówki jajek, polej wszystko sosem śmietanowo-majonezowym i udekoruj gałązkami szczypiorku. Podawaj jako przystawkę ze świeżym pieczywem.
50 minut Porcja: 460 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie