Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warzywne wieżyczki"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27477
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 167
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1214
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27477
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 167
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1214
Składniki
Wszystkie warzywa umyj, wytrzyj do sucha. Bakłażan pokrój w plasterki. Posyp je solą i odstaw na około 20 mi- nut. Kiedy puszczą gorzki sok, opłucz je pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha.
Odetnij końce cukinii, resztę pokrój w plasterki o grubości zbliżonej do plasterków bakłażana. Tak samo potnij pomidory i mozzarellę.
Warzywa oprósz solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Skrop oliwą. Przygotuj 4 duże kawałki folii aluminiowej. Ustaw na nich na przemian warzywa i plasterki mozzarelli, tak by powstały kolorowe wieżyczki.
Wieżyczki zawiń w folię. Ustaw na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 oC. Piecz ok. 40 minut. Podawaj od razu po przyrządzeniu, udekorowane świeżymi ziołami.Źródło: Naj